20/02/2024

Hold øje med fuglegræsset

Something went wrong. Please try again later...

Det er i disse dage at effekten af forårets ukrudtsbehandlinger kan ses og evalueres i marken. I mange tilfælde vil man få den forventede gode effekt. Mange oplever dog udfordringer med resistent ukrudt og har man ikke taget hensyn til dette i strategien, vil man i disse dage kunne se afvigende effekt.

Resistent fuglegræs er udbredt over hele landet og i visse egne er der resistent fuglegræs på over 50 % af arealet. Resistensen ses ofte ved at alt ukrudt er bekæmpet i marken, men fuglegræsset står græsgrønt tilbage som var det ubehandlet. Er resistensen lige opstået, vil man opleve at nogle planter bekæmpes perfekt mens de resistente er helt upåvirkede.

Har man konstateret at effekten udebliver står man med et problem som skal løses nu og her som vist på billede 1. Løsningen mod stort resistent fuglegræs er 0,4-0,5 l/ha Pixxaro, som i løbet af få dage vil kunne bekæmpe selv store bestande af resistent fuglegræs.

Læringen fra sæsonen kan bruges til at lægge en god strategi for kommende sæson. Her vil en tilpasset løsning med fx Rexade, Zypar eller Pixxaro kunne sikre at man ikke havner i denne situation igen. 

Zypar Pixxaro 1.jpg
Zypar Pixxaro 1.jpg

Resistent fuglegræs i vinterhvede der er behandlet med en SU-løsning. Udbyttetabet vil selvsagt være betydeligt.

En anden art som optræder hyppigere i en resistent udgave, er kamille. ALS- resistent kamille kan i korn kun bekæmpes effektivt med Mustang Forte. I de fleste vintersædsmarker er sprøjtevinduet med Mustang Forte ved at lukke, da det kun kan bruges til og med stadie 32. Det betyder, at hvis man står i en situation som på billede 2, ja så er der ikke noget at gøre. Dog skal informationen udnyttes til fremover at lægge en god strategi med Mustang Forte i korn. 

Arealer med vårbyg, hvor man ved at der findes resistent fuglegræs, bør behandles med 0,25 l/ha Pixxaro og vårsædsarealer med resistent kamille bør bekæmpes med 0,5-0,75 l/ha Mustang Forte. Disse doseringer er tilstrækkelige men nødvendige for at bekæmpe småt resistent ukrudt.

Zypar Pixxaro 2.jpg
Zypar Pixxaro 2.jpg

Behandlede kamiller som efter behandling har vist sig at være resistente.

Læs mere om Rexade!

Klik her.

Læs mere om Pixxaro!

Klik her.

Læs mere om Zypar!

Klik her.

Læs mere om Mustang Forte!

Klik her.

Kunne du tænke dig at vide mere?
Hold dig opdateret på vores nyheder i løbet af sæsonen - tilmeld dig vores nyhedsbrev her!